Projektor

En ny projektor i hjemmet kan endre tv- og filmopplevelsen og gjør fredagskvelden hjemme enda litt hyggeligere. Men hvordan velge rett projektor? Her er en kort forklaring på spesifikasjonene til våre projektorer og hvordan finne den rette til deg og dine behov. 

Vi har satt sammen denne sjekklisten som kan være lurt å tenke på for å få riktig projektor til deg: 

  • Budsjett
  • Hvor og hvordan skal du bruke projektoren
  • Plassering i rommet
  • Tilbehør 

BUDSJETT

Med projektorer som med de fleste andre produkter vil en høyere pris ofte betyr et bedre og mer komplekst produkt. Å finne en balanse mellom budsjettet man har og ytelsen man ønsker fra en projektor er derfor viktig. En billigere og lettere projektor er lettere å flytte på og ta med seg på tur, men har kanskje ikke de samme tekniske mulighetene til å bli brukt i et stort møterom, på diskotek eller i en forelesning. Det er nå mulig å finne gode projektorer som passer til hjemmekinoen uten å måtte betale alt for mye penger. 

Les mer om vår rimligste projektor Mi Smart Projector Mini

HVOR OG HVORDAN SKAL DU BRUKE PROJEKTOREN

Hvordan du skal bruke projektoren endrer forholdene du bør se etter når du ser etter en projektor. Hvor stort er rommet den skal stå i? Hvor langt unna veggen kan den stå? Hvor mange detaljer og kontraster trenger du? Som vi har nevnt tidligere er behovet veldig forskjellig om man ønsker å se favorittfilmene dine på storskjerm hjemme i et rom med dempet belysning og dersom man skal holde en presentasjon i et stort lyst rom. De ulike projektorene har også behov for ulikt vedlikehold og har lamper med ulik levetid. 

Her har vi samlet opp noen av de tingene vi mener er viktig å tenke på når man velger projektor slik at man velger det rette produktet til sine behov. 

Les mer om Mi 4K laserprojektor fra Xiaomi

Teknologi

Det er tre hovedtekonologier som brukes i projektorer - DLP, LCD og LED. 

DLP (Digital Light Processing) bruker en brikke laget av små mikroskopiske speil og et roterende fargehjul for å sette sammen et bilde. DLP-projektorer leverer skarpe bilder, trenger ikke noen filtre, har bedre responstid og 3D-evner. Levetiden til lampen er satt til mellom 2000-5000 timer. 

LCD-projektorer bruker liquid crystal displays, de har ingen bevegelige deler og er ofte billigere. Hvis du har et budsjett, er en enkelt-chip LCD-projektor ideell, mens LCD-skjerm med 3 brikker gir bedre fargemetning, lavere støynivå og fungerer bedre for filmer. 

LED-projektorer har lamper med levetid på over 20.000 timer. projektorene har bedre farger, et lavere strømforbruk og tilnærmet null vedlikeholdskostnader. LED-projektorer er ofte mindre og genererer mindre varme. 

Lysstyrke

Vi måler lysstyrke i projektorer i ANSI-lumen. Ønsker du å ha en projektor hjemme bør du velge en projektor med en lysstyrke på mellom 500-2000 lumen. Om du skal bruke projektoren i et lyst rom trenger du en høyere lysstyrke enn i et mørkt rom. Det kan også være lurt å ha en projektor med høyere lysstyrke om du har tenkt å bruke en større skjerm. 

Lavere lysstyrke betyr ikke nødvendigvis dårligere bilde, men høyere lysstyrke gjør skjermen lettere å se i rom med dårlig lyskontroll. Ved en lavere lysstyrke kan det være lurt å bruke projektoren i rom hvor lyset dempes. Ved 2000 lumen og høyere takler projektoren mye bedre dagslys og større størrelser og er derfor også egnet for større rom slik og fungerer bedre til å presentasjoner og møter. 

Skal man bruke projektoren ved konserter eller lignende er det anbefalt å bruke projektorer med minst 3000 lumens.

Ikke få glipp av Halo fra XGIMI

Kasteavstand og Zoom 

Disse forteller noe om hvor plasseringvennlig en projektor er og sier noe om hvilken avstand som gir hvilken bildestørrelse og hvilken justeringsmulighet du har. En stor kasteavstand betyr at projektoren må plasseres lengre unna lerretet for å få en en ønsket bildestørrelse. 

Kontrastverdi

Konstrastverdien handler om forholdet mellom det mørkeste og lyseste i et bilde. Kontrasterdien man ønsker er avhengig av hvilken type projektor man leter etter. For eksempel ligger de aller beste LCD-projektorene på 6500:1, mens de beste DLP-projektorene ligger på 3000:1 

Oppløsning

HD  (1280x720 720p)  og Full HD (1920x1080 1080p) er de to mest brukte oppløsningene ved hjemmekino. HD er ofte litt rimeligere, men Full HD har en høyere oppløsning. Siden Full HD gir en bedre skarphet og dybde anbefales det ofte å gå for denne løsningen. 

Tilkoblingsmuligheter

Det kan være lurt å tenke over hva du ønsker å koble projektoren til før du går til innkjøp. Alle projektorer i dag bør komme med en HDMI-inngang som sikrer at du kan koble til de aller fleste digitale produkter i hjemmet som DVD, blue ray osv. Har du behov for å koble projektoren til andre typer koblinger kan det være lurt å dobbeltsjekke hvilke andre koblinger projektoren støtter. 

Hva med en bærbare projektor?

Små bærbare projektorer er perfekte for deg på farten. De passer for deg som ønsker noe som er enkelt å ha med seg, som skal bruke projektoren til små forsamlinger.  Jo mer du krever av projektoren din jo større og tyngre blir den. Så ved valg av bærbar projektor kan det være lurt å tenke over hva du trenger den til og hvor lett du ønsker at den skal være. 

Les mer om vår fantastiske og bærbare  Xgimi MoGo Pro+ 


PLASSERING I ROMMET

Tenk over hvor du har planer om å plassere projektoren før du finner den rette til deg. Zoomen på projektoren og kastelengde er viktig for å vite hvor nærme eller langt unna projektoren kan og bør plasseres fra veggen den skal vise bildet. Dette påvirker både kvalitet og størrelse på selve bildet.

TILBEHØR 

Det finnes en mengde tilbehør som kan gjøre projektoropplevelsen enda bedre! Når du har planlagt hvor projektoren skal være, pass på at du har lange nok kabler. Du kan bruke kabelsamlere og kabelfester for å holde rommet ryddigere. 

De fleste projektorer kommer med innebygde høyttalere, men om du ønsker en god lydopplevelse kan det være lurt å sjekke spesifikasjonene om det kan være lurt å koble projektoren til eksterne høyttalere  for å ta hjemmekinoen til et nytt nivå. 

Lerret er et anbefalt tilbehør til de aller fleste projektorer. Lerret vil være jevnere enn vegger og kunne gi bedre refleksjoner da de som oftest er designet for å fungere med projektoren. Lerret kan også hjelpe til å løse problemer som lysnivået i rommet. 

Ønsker du å bruke veggen din i stedet for er dette også mulig. Det anbefales å bruk en vegg som er så glatt som mulig og som er malt i hvitt eller lys grå.

 

Våre projektorer

Produktgrupper